Устав новгородского князя Святослава

Устав Новгородского князя Святослава 1137 г.
Устав, бывъший преже нас в Руси от прадед и от дед наших имати пискупом десятину от даний, и от вир и продажь , что входить в княжь двор всего.
А зде в Новгороде что есть десятина от даний, обретохом уряжено преже мене бывъшими князи, толико от вир и продажь десятины зрел, олико дьний в руце княжий в клеть его. Нужа же бяше пископу, нужа же князю в томь, в десятой части Божий. Того деля уставил есмь св. Софьи, ать емлет пискуп за десятину от вир и продажь 100 гривен новых кун, иже выдаваеть Домажиричь из Онега, аче не будеть полна ста у Домажирича, а осмьдесять выдасть, а дополнок възметь 20 гривен у князя ис клети . Урядил есмь св. Софии и написал Никола князь Новогородскыи Святослав: в Онеге на Волдутове погосте 2 сорочька, на Тудоворе погосте 2 сорочька, на Ивани погосте с даромь три сорочькы, на Ракуле 3, на Спиркове 2, у Вихтуя сорочек, в Пинезе 3, в Кегреме 3, устье Емьце 2, устье Ваг 2, у Пуите сорочек, у Чудина полъсорочька, у Лигуя с даромь 2, у Вавдита с даром 2, у Вели 2, у Векшензе 2, на Борку сорочек, в Отмине сорочек, в Тоиме сорочек, у Поме полъсорочка, у Тотьме сорочек, у Пененича сорочек, у Порогопустьць полъсорочка, у Валдита 2 сорочка, на Волоце в Моши 2, у Еми скора, а на мори от чрена и от салгы по пузу, у Тудора сорочек. — В лето 6645 индикта 15. Ожели кто в которое время, а то рюшить или отиметь, что я урядил князь Никола Святослав с владыкою Нифонтомь, князь ли или ин кто сильных Новгородець, а будеть Богу противен и св. Софии.
А ее Обонезьскыи ряд: во Олонци 3 гривны, на Свери гривна, в Юсколе 13 гривны, у Вьюнице гривна, устье Паши гривна, у Пахитка на Паши полъгривны, на Кукуеве горе, гривна, у Пермина гривна у; Коворка полъгривны, на Масиеге князь Сяси полъгривны, в поезде от всее земли владыце 10 гривен, а попу 2 гривне, у Липсуевичь полъгривны, у Тоивота гривна, в Липне полъгривны. — А ее Бежичькыи ряд: в Бежичих 6 гривен и 8 кун, Городеньке полъпяты гривен, в Змени 5 гривен, Езьске 4 гривны и 8 кун, Рыбаньске гривна волжьская, вы — Изъске полъгривны волжьская.

Did you enjoy this post? Why not leave a comment below and continue the conversation, or subscribe to my feed and get articles like this delivered automatically to your feed reader.

Comments

Еще нет комментариев.

Извините, комментирование на данный момент закрыто.