Губная московская запись

ГУБНАЯ (УСТАВНАЯ) МОСКОВСКАЯ ЗАПИСЬ (ПРЕЖДЕ 1486 ГОДА).
1. Запись, что тянет душегубьством к Москве. Серпухов со всеми волостми и со княженьскыми селы и с монастырскыми селы; а Хотунь по томужь с всеми волостми и селы, и Перемышль, и Растовец, и Городец, и Суходол, и Щитов, и Голичици по Нару, Звинигород, и Руза, со всеми ж волостьми и селы. А дмитровьскых волостей тянет, Въхна, Сельна, Гуслици, Загорие, Рогож; а в московьском уезде во всем по коломьньскый уезд и по дмитровьскый, княженьскых сел и… и великие кнегини села, и митрополичи, и манастырьскые вси душегубьством к наместнику же к Москве .
2. А на Москве на посаде лучится душегубьство за рекою за Москвою, ино к тому и Даниловьское; а будет душегубьство за Яузою, ино к нему Анъдрониев манастырь и Городищо; а лучится душегубьство на Великой улици у Николы у Мокрого, ино к тому от острого конца и до Варьской улици; а лучится душегубьство за Варьскою улици; а лучится душегубьство за Варьскою улицею, ино к тому и у Стретеньской улици и по Неглимну; а за Неглимною лучится душегубьство, ино к тому и Дорогомилово, все Занеглименье и Семьчиньское .
3. А учнет искать москвитин на семьчинине, на нагатинци, на островлянине и Колеменьского села, и на прудском и на сущевленине, и великие кнеини дворы у городе, и митрополити, и манастырьскые, что ни есть дворов на Москве, и на огородниках, и на садовниках великого князя и великие кнеини, и митрополичи, ити им искати перед большего наместника московьского, а судья за ним идеть своего прибытка смотрит . А поимают за поличным, ино суд; и за тем нет, ино судить и казнить большей наместник .
4. А посулят большему наместнику, а двема третником тоже , а тиуну великого князя что посулят . А у заповеди, то у торгу кличить , наместнику большему с двема третники по третем же, а тивуну великого князя нет ничего у заповеди. А у поля ему вяжщого треть, а пересуда треть же да что посулят. А поголовьщины наместником четыре рубли, а тивуну великого князя вяжщого треть, а пересуда треть же у наместников у третников; а пересуда идет с рубля по десяти денег, а менши рубля пересуда нет; а кто учнет безчестия искать, то со всякого пересуд.
5. И что городов великого князя и волостей и сел и великие кнеини, и удельных князей городов и волостей и сел, кого поимают за поличным на Москве, судит его наместник московьскый с двема третники, и казнит, а отсиклы ни судьи за ним нет .
6. Поимают опроче того в пеном деле, в каком ни есть, срок ему дать судью за собою поставить, занеже у докончаньи писано по крестному целованию: в московскые суды не вступатиь никоторому князю .
7. По старине бывало, что вси дворы и дворцовыи великие кнегини и удельных князей, всих суживал наместник большей, судии за ними не бывало; а учинила то княини великая София при Иоане при Дмитреевиче, кто судья за ними ставится .
8. А во Езерецкое село, тамо судья с Москвы не ездит, да ездит пристав, да возмет собе товарища, и дав на поруце да судит его на Москве большей наместник, а судья за ним придет, своего прибытка смотрит; також и по инем селом великие кнеини и уделных князей в Московском уезде .
9. А что деревни в Московьском в становом уделных князей, и волостели их судят, а доложит своего князя, ажь будет на Москве: а не будет на Москве его князь, и ему доложить великого князя или болшаго наместника, а по иным городом их не водить к докладу .
10. А поимают тферитина за поличным на Москве, и судят и казнят его на Москве, а отсылкы ни судьи за ним нет; а поимают в пеном деле, ино его дать на поруце, а искати на нем во Тфери .

Did you enjoy this post? Why not leave a comment below and continue the conversation, or subscribe to my feed and get articles like this delivered automatically to your feed reader.

Comments

Еще нет комментариев.

Извините, комментирование на данный момент закрыто.